Studiebesök från Lettland

 
 

 

 

 

Kvinnors kulturarv runt Östersjön

 

fr v Eleonora Maisaka, Maiga Kruzmetra, Christina Hultman, Raimonda Ribikauska, Sonja Torstensson, Sandija Rivza och Louice Jansson.
Foto: Birgitta Wiberg

Lettiska landsbygdsutvecklare träffade kvinnor som arbetar med kvinnors kulturarv i modern tappning i Småland den 5-8 mars. Besökarna fick ta del av vad företagande kvinnor i vår del av Sverige är intresserade av, det var allt från dockskåp, kläder, konst och smycken till bakning, bed & breakfast och hästverksamhet, men också byggnadsvård. Christina Hultman som driver ”Upplevelseverkstan” för ungdomar i Åsens by tog emot och berättade om verksamheten för ungdomar men också om kultur- och naturvården på Åsens by och dagar som Midsommarfest på Åsen, Skördefest m m. Letterna fick med sig mycket att tänka på hur de ska kunna utveckla liknande landsbygdsaktiviteter och vårda sitt kulturarv. Det finns det rikligt av även på landsbygden i Lettland.

Besök fick också bland andra Jenny Björck, Alboga kvarn, textilkonstnär Christine Tallberg, Skärstad, Rudenstams Frukt & Bärodling, Gisebo, Christina Hultman, Åsens by, Krydderi Krokus, Adelöv, Annika Wahlström, Falla Bageri & Speltbod, Maud Yngvesson i Vireda som gör smycken i pärlor och silver och Louice Grapengiesser, Butiken på landet.

Det var Origin Resurscentrum för kvinnor som hade bjudit in sina samarbetsparter från Lettland i projektet Kvinnors kulturarv runt Östersjön. Birgitta Wiberg, Sonja Torstensson och Louice Jansson från Origin Resurscentrum var med under hela studiebesöket som slutade med en gemensam workshop i resurscentrats hus i Nyarp.

Tillsammans slogs fast att det är viktigt att vårda kulturarvet men också att skapa nya verksamheter som baseras på det som kvinnor alltid varit intresserade av, men att det nu mer handlar om att skapa moderna inkomstbringande företag. Nätverket bildas för erfarenhetsutbyte, samarbete och gemensam marknadsföring.

Besöket blev en avstamp för fortsatt samarbete och i sommaren kommer en större grupp av företagande kvinnor och visionen om ett nätverk – Kvinnors kulturarv runt Östersjön - tar ytterligare ett kliv framåt. tterligare nätverk är på gång i Aneby och Jönköping